Tulevaisuusosaaminen ja elävät kokeilut

Lyckan edistää yritysten kykyä vastata tulevaisuuden tarpeisiin luomalla maaseudulle soveltuvan tulevaisuustyöskentelyn mallin. Hankkeen aikana tunnistetaan elinvoimatekijät, jotka edistävät tulevaisuuden kestävää maaseutuyrittämistä. Hubissa syntyvien innovaatioiden kehittymistä tuotteiksi ja palveluiksi tuetaan luomalla elävien kokeilujen Living Lab-toimintamalli Lyckanhubille. Lyckan tarjoaa paikan ja alustan, joissa voi yhteisöllisesti kehittää ja testata uusia tuotteita ja palveluita.

Tulevaisuustyöskentely ja ennakoinnin työpajat

Lapinjärvellä järjestetään keväällä 2022 yhteistyössä Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa ennakoinnin työpajoja. Työpajoissa tutustutaan olemassa olevaan tulevaisuustyöskentelyn aineistoon ja ennakoinnin työkaluihin. Työpajojen pohjalta kehitetään Living Lab-toimintamallia.

Living Lab

Living Lab -toimintamalli tarkoittaa käytännössä toimintatapoja, joilla kunta, yrittäjät, taiteilijat, asukkaat ja alueella käyvät (kesäasukkaat, matkailijat ym.) voivat yhdessä kokeilla ja kehittää toimivia palvelu- ja elämyskokonaisuuksia aidossa toimintaympäristössä. Living Lab -toimintamallin tavoitteena on luoda pk-yritysten tarpeista lähtien uutta liiketoimintaa tuotteita ja palveluita tukemaan yritysten kasvua ja kehittymistä.

Lapinjärven yritys- ja yhteisöverkoston tapaaminen 3.11.2022

Lyckan-hanke kokoaa yhteen Lapinjärven yrittäjät ja muut toimijat. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita verkoston ensimmäiseen tapaamiseen 3.11.2022 klo 9.15.
Rakennamme verkostoa, joka tapaa säännöllisesti alue- ja yritystoiminnan kehittämisen merkeissä. Tule kunnanjohtajan aamukahveille verkostoitumaan ja kuulemaan suunnitellusta toiminnasta. Päivän aikana järjestetään Finnsight-studio, jossa käsitellään maaseutuyrittäjyyden tulevaisuutta. Tapahtuma järjestetään Kammarissa (Lapinjärventie 25). Tilaisuus on maksuton ja se pidetään suomeksi. Tästä klikkaamalla pääset Lapinjärven yritys- ja yhteisöverkoston tapaamisen Facebook-tapahtumaan. Tapahtumasivu: Lapinjärven yritys- ja yhteisöverkoston tapaaminen

Trendiraportit muuttuvasta etätyökulttuurista sekä innovaatioalustoista

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun LAB8 on palvelukokemusten laboratorio, joka tekee mm. trenditutkimuksia sekä palvelu- ja elämysmuotoilua. Lyckania varten LAB8 on laatinut kaksi trendiraporttia, joita yritykset, kunnat ja muut toimijat voivat hyödyntää omien palveluidensa kehittämisessä. Trendiraportit on julkaistu kesäkuun alussa 2022.
LAB8 trendiraportti – Etätyökulttuuri
Tässä raportissa pääset tutustumaan tarkemmin, miltä etätyökulttuuri voi näyttää koronanjälkeisessä työmaailmassa! Raportissa on konkreettisia esimerkkejä mm. väliaikaisten työtilojen huonekaluista sekä työkulttuurin tuomisesta etätyöskentelijöiden kotitoimistoihin. Tästä pääset tutustumaan etätyökulttuurin trendeihin (PDF)
LAB8 trendiraportti – Innovaatioalustat
Innovaatioalustat ja XR (extended reality, laajennettu todellisuus) tuovat uusia ulottuvuuksia palveluihin ja elämyksiin. Tämä raportti valaisee kuluttajalähtöisesti, miten laajennetun todellisuuden avulla voidaan esimerkiksi tehdä kylpylöistä kokonaisvaltaisempia elämyksiä tai vaikkapa järjestää opastettuja retkiä avatarien johdolla. Lue koko raportti innovaatioalustoista klikkaamalla tästä (PDF)

Yhteystiedot:

Lisätietoja tulevaisuusosaamisen ja living labin osa-alueesta voit kysyä Laurea-ammattikorkeakoulun projektipäälliköltä, Emilia Risulta: emilia.risu@laurea.fi

Aiheeseen liittyvät tapahtumat:

Katso tästä kaikki tulevaisuusosaamisen tapahtumat

Työpajojen materiaalit

Tulevaisuustyöskentely 3.11.2022

Lyckan-verkoston tapaamisessa 3.11.2022 järjestettiin Sitran Finnsight-studio. Työpajassa hyödynnettiin Sohail Inayatullahin kehittämää tulevaisuuskolmiota. Kolmessa ryhmässä pohdittiin, miten menneisyyden paino, nykyisyyden työntö ja tulevaisuuden imu vaikuttavat maaseutuyrittäjyyden tulevaisuuteen. Voit ladata itsellesi tulevaisuuskolmion pdf-tiedostona ja tarkastella ryhmätyöskentelyn koonteja alta.

Koonti ryhmätyöskentelyn lopputuloksista (klikkaa kuva suuremmaksi ja zoomaa):