Biokiertotaloudesta ekologista elinvoimaa

Hyödynnetään elinkeinotoiminnasta syntyviä sivuvirtoja & kehitetään uutta liiketoimintaa

Biokiertotalouden kautta voidaan hyödyntää esimerkiksi maa- ja puutarhataloudessa, metsätaloudessa tai elintarviketeollisuudessa syntyviä jäte- ja sivuvirtoja. Vajaakäyttöisistä biomassoista jalostetaan biokiertotaloudessa uusia tuotteita. Myös ravinteiden palauttaminen takaisin maaperään ja fossiilisten materiaalien korvaaminen biopohjaisilla ovat olennainen osa biokiertotaloutta. Esimerkiksi lämmöntuotannon tuhkan hyödyntäminen lannoitteena, liikennebiokaasun tuottaminen kotieläinten lannasta tai jätevesilietteestä sekä tekstiilien valmistaminen sellusta muovimateriaalien sijaan ovat biokiertotaloutta.

Kesän ja syksyn 2022 aikana hankkeessa kartoitetaan biopohjaisten sivuvirtojen mahdollisia hyödyntämisratkaisuja, toteutetaan biomassojen teknistaloudellisia tarkasteluja yhteistyössä yritysten kanssa. Lisäksi järjestetään työpajoja, joissa sivuvirroista työstetään valmiita tuotteita ja liiketoimintamalleja.

Biokiertotalouden tapahtumia 2023

Syntyykö yrityksessäsi sivuvirtaa, jolle pitäisi löytää uutta käyttöä tai onko sinulla tuoteidea, johon tarvitset raaka-ainetta?

Syksyn 2022 työpajoissa kartoitettiin Lapinjärven ja lähialueen yritysten sivuvirtoja. Yrittäjien, asiantuntijoiden ja Hämeen ammattikorkeakoulun sekä Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa yhteiskehitettiin sivuvirtojen hyödyntämismahdollisuuksia sekä tuoteideoita, johon sivuvirta sopii raaka-aineeksi. Ideoista pyritään kehittämään pilotteja.

Biokiertotaloutta käsitellään myös kevään 2023 Lyckan-verkoston tapaamisissa. Lisää verkostosta voit lukea TÄÄLLÄ.

BIOKIERTOTALOUDEN TYÖPAJAT:

  • Ke 8.3.2023 Biokiertotalous

LISÄTIEDOT TYÖPAJOISTA:
– Hankkeen projektipäällikkö Tanja Pöyhönen: 044 753 5314 / tanja.poyhonen@lapinjarvi.fi
– Hämeen AMK:n projektipäällikkö Noora Arola: 050 473 2480 / noora.arola@hamk.fi

Menneet tapahtumat

Biokiertotalouden työpajat syksyllä 2022

Syntyykö yrityksessäsi sivuvirtaa, jolle pitäisi löytää uutta käyttöä tai onko sinulla tuoteidea, johon tarvitset raaka-ainetta?

 

TYÖPAJOJEN AIKATAULU JA INFO:


– 29.9. | 9.11. | 8.12.2022 klo 12.15–16.00 (tilaisuuksissa on kahvitarjoilu)
– Työpajat järjestetään Lapinjärvellä kunnanhallituksen kokoustilassa (Lapinjärventie 25, 07800 Lapinjärvi)
– Työpajojen kieli on suomi

 

SISÄLTÖ:


Työpajoissa on tarkoitus kehittää uusia tuotteita ja liiketoimintaa paikallisista sivuvirroista. Asiantuntijat ja bio- ja elintarviketekniikan opiskelijat Hämeen ammattikorkeakoulusta ovat mukana ideoimassa ja vastaanottavat aiheita ja haasteita selvitettäväksi. Uusien liiketoiminta- ja investointipäätöstesi tueksi teemme sivuvirroillesi myös alustavaa teknistä ja taloudellista tarkastelua.

 

KENELLE TYÖPAJAT SOVELTUVAT?


– Jääkö yrityksesi tuotannosta jotain ylimääräistä biopohjaista sivuvirtaa (esim. liete- tai kuivikelantaa, olkea, heraa, haketta, kutterinpurua tms.)?
– Oletko kiinnostunut kuulemaan, millaisia hyödyntämismahdollisuuksia tai uusia tuotteita toimintasi sivuvirroista olisi mahdollista kehittää?
– Kaipaatko tarkempia tietoja ja laskelmia liiketoimintasi tueksi, ennen kuin teet uusia investointeja?

 

LISÄTIEDOT TYÖPAJOISTA:
– Hankkeen projektipäällikkö Tanja Pöyhönen: 044 753 5314 / tanja.poyhonen@lapinjarvi.fi – Hämeen AMK:n projektipäällikkö Noora Arola: 050 473 2480 / noora.arola@hamk.fi

Vertikaaliviljelystä tehokkuutta viljelyyn

Hankkeen aikana suunnitellaan vertikaaliviljelyn osaamiskeskittymän luomista Lapinjärvelle. Tavoitteena on valjastaa paikallisen vertikaaliviljelyn edelläkävijäyrityksen osaaminen laajempaan käyttöön ja luoda tutkimus- ja kehittämisyhteistyötä vertikaaliviljelyn ympärille Lapinjärvelle.

Kiinnostuitko aiheesta?

Lisätietoja biokiertotalouden osa-alueesta saat HAMKin projektipäällikkö Noora Arolalta, noora.arola@hamk.fi